Ulaşım Standartları
Ulaşım Standartları

Kargo

Belirli sürelerde bir yerden başka bir yere taşınan, tek parçada 100 kg'yu geçmeyen, ambalaj ve kap içerisinde olan dosya, paket,koli, sandık vb. eşya ve emtialara kargo denir.

Kargonuzun Teslim Şeklini Siz Belirleyin

1. Varış merkezinde kargo alıcının adresine teslim edilsin. (Adrese Teslim) Kısaltma:AT

2. Kargonun varış merkezine ulaştığında alıcıya telefonla bildirilsin. (Telefon İhbarlı) Kısaltma:Tİ

3. Alıcı varış merkezinde kargoyu teslim alsın. (Alıcı haberli) Kısaltma:AH.

Fatura Ödeme Türünü Siz Belirleyin

1. İsterseniz taşıma ücretini gönderici ödesin. (Peşin ödeme) Kısaltma: PÖ

2. İsterseniz taşıma ücretini alıcı ödesin. (Ücret Alıcıdan) Kısaltma: ÜA.

Kargonuz Ne Zaman Ulaşır?

Normal şartlar dahilinde (olağan üstü haller, olumsuz hava ve ulaşım şartları, mücbir sebepler, vb. haricinde) 600 km’ye kadar mesafesi olan gönderiler il merkezlerine 1 (bir) iş günü; 600-1000 km arası mesafesi olan gönderiler 2 (iki) iş günü; 1000 km’den daha fazla mesafesi olan gönderiler ise 3 (üç) iş günü içerisinde teslim edilir. 

Taşınması Yasak ve Sakıncalı Kargolar

a) Yasaların taşınmasını yasakladığı emtialar, b) 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında Posta Tekeline giren tüm gönderiler (mektup, vb.) c) Taşıma esnasında bozulabilecek her türlü yiyecek, et, balık, meyve, sebze, sıvı yağlar ile ham deri vs., d) Soğuk zincir sistemi ile taşınması gereken maddeler, e) Akıcı, yanıcı, patlayıcı, zehirleyici, pis kokulu her türlü sıvı ve gaz, f) Diğer kargolara zarar verebilecek durumda olan ve/veya yüz kilogramdan ağır tek parça kargolar, g) Şehir içi araçlara sığmayacak ve uzunluğu 3,5 metreden fazla olan açık demir, kafes, mermer vb. eşyalar, h) Ambalajının açılması veya dağılması sonucu kırılabilecek ve diğer kargolara zarar verebilecek eşya ve malzemeler, k) Canlı hayvanlar.

Uçak İle Taşınması Yasak Kargolar

Uçak ile kargo taşıma standartları, Uluslararası Hava Taşımacılık Kurallarına göre belirlenmiştir. Kara yoluyla taşınmasını yasak kargoların uçak ile taşınması da yasaktır. Ayrıca: a) Her türlü yanıcı, yakıcı, patlayıcı, zehirleyici, dokununca zarar verici katı, sıvı ve gaz kimyasalların, sıvı ilaçların, b) Her türlü sıvı maddelerin, c) Radyoaktif madde ihtiva eden alet ve cisimlerin, mıknatıs, pil ve bataryaların, d) X-Ray cihazından geçemeyecek ölçüde ve tek parça 30 kg/ds'den fazla olan kargoların uçak ile taşınması yasaktır..

Sorumluluk Belgesi İle Şartlı Olarak Taşınacak Kargolar

Gönderenin hasar riskini kabul ederek "Sorumluluk Belgesi" imzalaması doğrultusunda aşağıda belirtilen kargolar taşınabilir. a) Vitray cam ve camdan yapılmış eşyalar, mermerden yapılmış eşyalar, porselen seramik, küçük ebatlı ev eşyası, sucuk, pastırma, narenciye, b) Taşınmaya konu olan ürün için özel olarak üretilmiş ambalajında olmayan elektrikli ve elektronik eşyalar, müzik aletleri vb. kırılabilecek emtialar. Sorumluluk belgesiyle taşınacak kargolar için peşin ödeme fatura düzenlenir ve sigorta ücreti alınmaz.

Özel Ambalajla Taşınabilecek Kargolar

a) Tek parça halinde 100 kg'yu geçmeyen, sandık veya kafes içine konulmuş ve çemberlenmiş kaporta, aks, direksiyon mili, kepçe kazması, drenaj borusu, dikenli tel, sanayi vanası, inşaat asansörü, tıbbi malzemeler, içindeki sıvı boşaltılmış akü, hidrolik pompa, şanzıman ve parçaları vb. b) Vida, zincir, somun, çivi gibi metal malzemeler, sağlam sandık veya dağılmayacak 25 kg'dan az ve barkot etiketi yapıştırılabilecek ambalajlarda taşınabilir. c) Rulo halinde halı ve kumaş, basılı evrak, film kasetleri, ses kasetleri, metal film makaraları, koruyucu, çemberlenmiş ambalaj içerisindeki taşınabilir. d) Ayrıca yukarıda belirtilen şartları taşımayan, tanıma uymayan ve sürekli taşınması istenen kargolar genel müdürlükten onay alınması halinde üretilecek özel çözümlerle taşınabilir.